Taide on kätketty lähellesi

Art Cache Helsinki

Art Cache Helsinki on taiteilijavetoisen Kunstventures taidetuotantoyhtiön tuottama teossarja, joka pilotoi mediataiteen uusia esitystapoja julkisessa tilassa. Alunperin Koneen Säätiön tukemassa kolmivuotisessa (2016–2018) hankkeessa julkaistaan uusi teos uudelta tekijältä noin 3–4 kuukauden välein. Teoksissa painotetaan paikkasidonnaisuutta ja uuden teknologian, kuten lisätyn todellisuuden, 3D-tulostamisen, laser- ja led-valojen kokeellista hyödyntämistä taiteen esittämisessä julkisessa tilassa. Samalla tutkimme nopean teknologisen kehityksen vaikutusta elinympäristöömme ja sen kokemiseen.

Kunstventures pyrkii vakiinnuttamaan väliaikaiset julkisen tilan teostuotannot uudeksi taidekentän toimintatavaksi, joka vastaa tarpeeseen tuottaa uutta, tilapäistä mediataidetta yllättäviin yhteyksiin. Saimmekin toimintamme ja strategiamme kehittämisen tueksi AVEK:in Mediarata-apurahan tammikuussa 2018.

Tähän astisista teoksista vastaavat taiteilijat Megan Snowe, Elina Vainio, Jukka Hautamäki, Jussi Kivi, Suvi Nurmi, Tuomas A. Laitinen, Mikko Ijäs, Antti Tenetz ja Joakim Pusenius. Keväällä 2018 julkaistaan teokset Vappu Rossilta ja Satu-Minna Suorajärveltä. Vuonna 2019 väliaikaiset julkiset teokset toteuttaa Reija Meriläinen, Teemu Lehmusruusu, Arja Kärkkäinen ja Pasi Rauhala.

Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat toimineet muun muassa: Sorbus Galleria, FRAME, Checkpoint Helsinki ja HIAP.

Art Cache Helsinki on Koneen säätiön ja AVEK:in tukema.

Uusimmat teokset

Hannu Karjalainen | Raft

360°, AR, Video
Hannu Karjalainen | Raft

Satu-Minna Suorajärvi | Parkour

3D, AR, Installation
Satu-Minna Suorajärvi | Parkour

Vappu Rossi | Swan, Plan ja Basis

AR, Installation, Video
Vappu Rossi | Swan, Plan ja Basis

Joakim Pusenius | Näkymätön valo

AR, Installation, Video
Joakim Pusenius | Näkymätön valo

Uutiset

Vappu Rossin Art Cache Helsinki teos julki

Vappu Rossin Art Cache Helsinki teos julki

13/03/2018 Haluatko itsellesi siivet? Nyt se on mahdollista toteuttaa ainakin virtuaalisesti Vappu Rossin teoksessa. Helsingin yliopiston Observatorion pääoville ja Tähtitorninvuoren mäelle avautuu kolmiosainen teoskokonaisuus tulevana torstaina 15.3.2018. Observatorion sisäpihalle tulevat kaksi teosta nostavat esiin tähtitornin perustamiseen ja suunnitteluun liittyvän, kansainvälisesti merkittävän ja uraauurtavan tiede-taide-yhteistyön 190 vuoden takaa: yhdellä viivalla toteutetuissa AR-croquispiirrosmuotokuvissa pääsisäänkäynnin molemmin puolin piirtyvät observatorion seinään arkkitehti Engel ja astronomi Argelander. Teos toimii [...] Read More
Kunstventuresille AVEKin Mediarata-apuraha

Kunstventuresille AVEKin Mediarata-apuraha

10/01/2018 "Kunstventures on erikoistunut ulkotiloihin ja rakennettuun ympäristöön sijoittuvaan mediataiteeseen. Mediarata-hankkeessa edistetään tuottaja Marko Tandefeltin kanssa Reija Meriläisen, Teemu Lehmusruusun, Arja Kärkkäisen ja Pasi Rauhalan uusien teosten tuotantoa." Tuotannossa olevat neljä paikkasidonnaista teosta julkaistaan eri puolilla Helsinkiä kesällä ja syksyllä 2019. Teoksia yhdistää sekä mediataiteen uusien muotojen ja materiaalisuuksien koettelu että utelias suhtautuminen yleisön, käyttäjän tai [...] Read More
Seuraavan Art Cache Helsinki teoksen tekee Vappu Rossi

Seuraavan Art Cache Helsinki teoksen tekee Vappu Rossi

20/12/2017 Seuraava Art Cache Helsinki teos julkaistaan lähiaikoina. Teoksen tekee mm. suurista seinäpiirroksista tunnettu Vappu Rossi. Loppuvuodesta teimme ensimmäiset testit teoksen kanssa Tähtitorninmäellä. Rossin teokset yhdistävät käsivarapiirustusta ja uusinta AR-tekniikkaa. Lisää teoksesta näillä sivuilla pian! Read More

Taiteilijoilta

“Art Cache Helsinki on malliesimerkki siitä, miten taide voi kytkeytyä kiinnostavalla tavalla julkiseen tilaan hienovaraisesti ja moniulotteisesti. Se on taiteen kokemista ja esittämistapoja laajentava jalusta, jonka kautta voi kuvitella ja toteuttaa kaupungin infrastruktuureihin lomittuvia kokeellisia tekemisen muotoja.”

Tuomas A. LaitinenMediataiteilija

“Art Cachen hienous on, että se vie niin monien ylenkatsottujen kaupungin paikkojen äärelle ja tilojen sisään. Näissä konsteksteissa taide, joka usein ymmärretään objektiksi tai kuvaksi, on ennen kaikkea merkillinen ele tai viesti, ja siten hyvä lähtökohta pysähtymiselle ja ihmettelylle.”

Elina VainioKuvataiteilija

“Kunstventuresin kanssa tekemäni yhteistyö Art Cache -hankkeessa avasi silmäni näkemään omaa ympäristöäni aivan uudella tavalla. Olin myös erittäin vaikuttunut heidän kannustavasta asenteesta teoksen toteuttamisen suhteen. Kaupunkitilaan tehtävät teokset ovat erittäin kiehtova uusi taiteen alue, joka avaa tulevaisuudessa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.”

Mikko IjäsMediataiteilija, tutkija