Antti Tenetz

Antti Tenetz: Hajonnut kallo - Isojako - divide et impera

Antti Tenetzin teoksessa karhun tassun jälkeä kuvaava kyltti muuttuu Karhun kolmiulotteiseksi malliksi, kun sitä katsoo Arilyn-sovelluksen läpi. Kallo on 2006 Inarissa Kaadetusta karhusta. Kallo on laserskannattu Oulun yliopiston arkeologian laitoksella. Se on myös osa Tenetzin luontosuhdetta kuvaavaa Tracing-teossarjaa.

Teos toteutettiin Isoisänsillalle, joka johtaa Mustikkamaalle ja Korkeasaaren Eläintarhaan. Sillan alla virtaa Vanhankaupunginlahdelta Vantaanjoen vesi. Alueella on ollut kautta historian merkittävä rooli Ruotsi-Suomen ja myöhemmin Keisarillisen Venäjän ja Suomen politiikassa. Kustaa Vaasa perusti 1550 kaupungin Vantaajoen suulle. Taidemaalari Magnus Von Wrigth vaelsi ja maalasi aluella. Helsingistä muodostui autonomisen Suomen pääkaupunki, josta lait ja asetukset pantiin toimeen aina pohjoista Lappia myöten. Alueella sijaitsevan Korkeasaaren eläintarhan perustaja ja johtaja, Suomen ensimmäinen luonnosuojeluvalvoja Rolf Palmgren veti alueella retkiä, kuvasi lajistoa ja vetosi Vanhankaupungin lahden suojelun puolesta. Eläintarha aloitti Korkeasaaressa 1889 ja sinne rakennettiin karhulinna ensimmäisiä sinne tuotuja eläimiä olivat Misha ja Masha karhu.

Antti Tenetz on kuvataitelija ja kokeellinen dokumentaristi. Tenetzin työt sijoittuvat media- ja biotaiteiden sekä urbaanin taiteen rajapintaan. Töissään hän yhdistelee ja käyttää pelottomasti erilaisia ilmaisumuotoja, medioita, teknologisista alustoista ja materiaaleista elävään luontoon. Painopiste työskentelysssä on monitieteisessä ja -taiteisessa art&science -yhteistyössä. Hän on työskennellyt kansainvälisissä taiteilijaryhmissä kuten Subzero, Suomen biotaiteen seura ja Grafting Parlour sekä yhteistyössä tutkimusyksiköiden kuten MIT, Luke, Arktinen keskus, Thule Instituutti ja Aalto yliopiston kanssa.

Teoksen sijainti: Isoisänsilta, Kalasatama–Mustikkamaa.

TEKJÄT
Antti Tenetz

TUKIJAT
Koneen säätiö

VUOSI
2017

TEOKSEN SIJAINTI