Mikko Ijäs

Mikko Ijäs: The Origins

Mediataiteilija ja tutkija Mikko Ijäs toteuttaa teoksen Pelastusarmeijan ruokajakelupisteeseen Helsingin Kallioon. Taiteilijan mielestä kodittomia ja vähävaraisia auttavat järjestöt ansaitsevat kaiken mahdollisen huomion ja kunnioituksen.

Vaikka Suomessa monet asiat ovatkin todella hienosti, köyhyyttä pidetään edelleen häpeällisenä asiana. Ijäksen mukaan tuntuu siltä, että samalla kun kodittomuutta on yritetty ratkaista tarjoamalla koteja kodittomille, niin samalla on unohdettu, että ihmisiä päätyy edelleen kadulle ja hekin tarvitsevat apua. Ihmisiä putoaa jatkuvasti turvaverkon lävitse. Pitäisi olla suuri etuoikeus, että saamme tarjota apua kaikille ihmisille.

Ijäksen teoksessa Pelastusarmeijan ruokajakelupisteen valvontakamerakyltti muuttuu videoruuduksi, kun sitä katsoo Arilyn-sovelluksen läpi. Valvontakamerakyltti muuttuu ensin animoiduksi piirrokseksi. Tämän jälkeen piirros muuttuu lyhyeksi kahden minuutin mittaiseksi taltioinniksi pohjois-meksikolaisesta lasten juoksukilpailusta.

Teoksen musiikin on säveltänyt Maija Kaunismaa ja sen esittää Vox Aurea-kuoro. Teos on kuvattu Sierra Madren Kuparikanjoneiden syrjäisessä laaksossa keväällä 2015 Caballo Blanco Ultramaratonin aikana. Se on myös osa Ijäksen ja Kaunismaan pitkästä elokuvasta The Origins. Videon juoksevat lapset kuuluvat ráramuri-kansaan, joka on yksi Meksikon alkuperäiskansoista. He ovat viimeinen amerikkalainen ihmisryhmä, joiden kulttuurissa seremoniallinen kestävyysjuoksu on säilynyt näihin päiviin saakka. Videossa kuvatun lasten juoksukisan aikana huumekartellien aseelliset yhteenotot johtivat kaikkien ulkomaalaisten juoksijoiden evakuointiin ja kisan peruuntumiseen.

Teoksen sijainti: Pelastusarmeijan jakelupiste, Castréninkatu 24–26.

TUKIJAT
Koneen säätiö

VUOSI
2017

TEOKSEN SIJAINTI